U kunt bij ons terecht voor zowel zieke dieren als preventieve diergeneeskunde. Naast het behandelen van zieke dieren ligt de nadruk de laatste jaren steeds meer op de preventieve gezondheidszorg; het voorkomen dat het dier of een koppel dieren ziek wordt. 

Telefonisch spreekuur

Voor het doorgeven van visites, het bestellen van medicijnen, advies of andere informatie kunt u maandag tot zaterdag bellen tussen 08:00 en 09:00. U komt dan rechtstreeks in contact met een dierenarts.

Telefonisch spreekuur op werkdagen tussen 08:00-09:00

Werkgebied

Wij behandelen landbouwhuisdieren in de wijde omgeving van Vriezenveen.
Ons werkgebied strekt zich uit over een deel van Overijssel, voornamelijk in Twente.
Van Tubbergen tot Holten en van Enter tot Bruchterveld staan onze veeartsen klaar voor uw landbouwhuisdieren.

Mocht uw woonplaats net buiten de regio vallen, dan kunt u contact opnemen met de praktijk om de mogelijkheden te bespreken.

 

 

 

 

 

Bedrijfsbegeleiding

Voor de bedrijven die graag elke 4 of 6 weken een bedrijfsbezoek ingepland hebben is dit mogelijk.  Deze vaste begeleiding momenten zijn geschikt voor drachtigheids- of tochtigheidsonderzoek met behulp van echoscopisch onderzoek, kalveren onthoornen, het doornemen van de MPR uitslag, en het bespreken van mogelijke verbeterpunten. 

Het voordeel voor u is dat deze activiteiten beter in te plannen zijn, en niet vooruit worden geschoven, waardoor tussenkalftijd bijvoorbeeld onnodig oploopt en kalveren te laat worden onthoornd.

Benader ons gerust voor meer informatie.

Visites gemeld buiten spreekuur

In verband met het inplannen van de visites brengen wij extra kosten in rekening wanneer visites na het telefonisch spreekuur worden gemeld. 

Spoedgevallen

Voor spoedgevallen zijn wij uiteraard 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar. Via 0546-564796 kunt u buiten openingstijden worden verbonden met onze dienstdoende dierenarts. 

Medicijnen

Medicijnen voor landbouwhuisdieren kunnen tussen 8.00 en 18.00 uur worden besteld. Ze worden in het kastje in het voorportaal van de praktijk klaargezet en kunnen op elk moment van de dag worden opgehaald. Als u het makkelijker vindt om medicijnen te bestellen via Whats App kan dat op 06-30846294. (Dit nummer kan verder niet gebruikt worden voor het doorgeven van visites of andere vragen.) U krijgt een bevestiging zodra de medicijnen zijn klaargezet. Berichten die voor 9 uur ’s ochtends worden geplaatst proberen we om half 10 klaar te hebben staan.

Laboratorium

Op de praktijk hebben we de volgende mogelijkheden voor verder onderzoek in huis:

  • Calcium en fosfaat bepaling in bloed:
    Niet elke liggende koe heeft melkziekte. Met behulp van een eenvoudige test op de praktijk kunnen wij het calcium en het fosfaat bepalen in bloed en op basis hiervan de behandeling van een koe beter inschatten.
  • Celgetal:
    Met behulp van de DeLaval celgetalmeter kunnen wij heel nauwkeurig het celgetal in een (tank)melkmonster bepalen. Dit is bruikbaar bij zowel individuele dieren met een celgetalprobleem als voor bepaling van een tankcelgetal. Natuurlijk is de CMT of 4kwartierenschaal nog steeds inzetbaar, maar met de DeLaval celgetalmeter kunnen we heel nauwkeurig bepalen welk kwartier geïnfecteerd is en in welke mate. Dit is voor de inschatting van de genezingskans van een koe erg zinvol. Ook is het i.c.m. de huidige droogzet richtlijn een handig instrument om te bepalen of een koe wel of niet mag worden drooggezet met antibiotica. Deze melkmonsters moeten schoon (maar niet steriel) worden afgenomen en dienen vers te zijn. U kunt deze melkmonsters zelf nemen en tijdens openingstijden langsbrengen op de praktijk.
  • Kalverdiarree:
    Wij beschikken over sneltesten voor de diagnose van kalverdiarree. De meest voorkomende verwekkers voor kalverdiarree (E. Coli, Cryptosporidium, Rota en Corona) worden hiermee aangetoond. U kunt zelf een vers mestmonster langsbrengen alvorens een behandeling in te stellen, tevens kunnen wij deze test ook op uw bedrijf doen.

Voor andere onderzoeken werken wij samen met gespecialiseerde laboratoria. Omdat bacteriologisch onderzoek van melk niet eenvoudig te beoordelen is op de praktijk, sturen wij deze monsters door naar MBM Vet. 

Voor een zinvolle uitslag is het erg belangrijk dat deze melkmonsters steriel worden afgenomen en het melkmonster voorafgaand aan de behandeling wordt genomen. Kijkt u voor een instructie op 

Melkmonsters mogen ingevroren worden (zo kunt u een aantal monsters verzamelen alvorens deze bij ons langs te brengen), vermeldt dit dan wel even. Melkmonsterbuisjes zijn op de praktijk verkrijgbaar.

Voor de meeste andere onderzoeken werken wij samen met de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Koe-Kompas

Vanaf 2020 is Koe Kompas een vast onderdeel geworden vanuit ZuivelNL. Af en toe krijgen we vragen over wat Koe-Kompas inhoudt: Het Koe-Kompas is een managementinstrument om samen met uw dierenarts te kijken naar voeding en water, huisvesting, dierwelzijn, melken, werkroutines, jongvee-opfok en diergezondheid.

Het Koe-Kompas laat middels een risicoanalyse zien waar op uw bedrijf de sterke punten liggen en waar u stappen zou kunnen zetten om het te verbeteren. Kortom, een praktisch instrument om de diergezondheid en dierwelzijn op uw bedrijf verder te optimaliseren. Bert en Vera zijn opgeleid om het Koe kompas bij u te komen af nemen. Als u geïnteresseerd bent en vragen heeft, aarzel niet.