Vuurwerkangst bij huisdieren

Gezelschapsdieren - Dierenartsenpraktijk Vriezenveen

De decembermaand is alweer aangebroken en dat betekent dat het vuurwerk ook weer in de winkels ligt. Veel huisdieren, voornamelijk honden, reageren erg nerveus op vuurwerkgeluid, zowel binnen in huis als buiten.

Sommige huisdieren ervaren totaal geen problemen met vuurwerk. Anderen zijn juist heel erg nerveus en soms zelfs bang. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw huisdier een zo rustig mogelijke decembermaand te bezorgen. U kunt zelf maatregelen treffen, trainingen doen of denken aan medische mogelijkheden.

Het beste is om uw huisdier vooraf te trainen op harde en vreemde geluiden. Dit kan bij een hondenschool of u kunt zelf thuis een geluidstraining doen. Belangrijk is wel dat er met de training ruim van te voren begonnen wordt (minimaal twee maanden van te voren). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze praktijk.

Hieronder volgen een aantal tips die u zelf kunt gaan toepassen:

  • Zet de radio vaak aan om zo een geluid te hebben in de omgeving van uw huisdier.
  • Leid de hond tijdens het uitlaten af met een speeltje met een geluidje erin. Hierdoor is de hond gefocust op het speeltje en uzelf en niet op de omgeving.
  • Laat uw hond tijdens deze periode altijd aan de riem uit.
  • Wanneer uw hond samen gaat wandelen met een hond die geen angstgedrag vertoond, kan dat een positief effect hebben op de angstige hond.
  • Maak een veilige plaats voor uw huisdier zodat hij of zij geen last heeft van harde geluiden of flitsen. Hierbij kan gedacht worden aan een bench of een andere plek die donker gemaakt kan worden.

Medicatie:

  • Indien uw hond toch te angstig blijft tijdens de jaarwisseling, dan zijn er ook medische mogelijkheden. Neem hiervoor contact op met onze praktijk.

Als laatste is het belangrijk dat u de chipregistratie van uw huisdier op orde hebt. Wanneer uw huisdier toch schrikt en wegloopt, kan een goede chipregistratie ervoor zorgen dat uw huisdier sneller weer thuis is.
U kunt de registratie van de chip controleren op http://www.chipnummer.nl.

Voor het meest passende advies voor uw huisdier, adviseren we contact op te nemen met onze praktijk.

Deel dit bericht