Wijzigingen identificatie en registratie honden

Vanaf 1 november 2021 worden de regels omtrent het chippen en registreren van honden veranderd. Een hond kan vanaf die datum alleen nog maar verkocht of overgedragen worden als die in bezit is van een Europees Paspoort en een chip, die verplicht geregistreerd moet zijn bij RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) via een aangewezen portaal.

Doordat alle personen die betrokken zijn bij de aanschaf van een hond geregistreerd zijn, is er een betere controle op de hondenhandel. Zo is direct duidelijk waar de hond vandaan komt en van wie de hond het Europees paspoort en de chip heeft gekregen.

Bij de nieuwe Identificatie en registratieregels (I&R hond) worden de eerste eigenaar (fokkers en importeurs), de dierenarts, chipper en de honden geregistreerd bij RVO.
Ook particulieren met een nestje pups en mensen die een hond uit het buitenland adopteren moeten zich per 1 november registreren. Het toezicht op die registratie wordt gedaan door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID).

Vanaf 1 november 2021 is het ook verplicht voor elke hond die van eigenaar wisselt om een Europees Paspoort te hebben, ook wanneer de hond niet de grens over gaat.

In het kort:

  • Iedereen die een nestje pups bij de hond krijgt moet een registratienummer (UBN) aanvragen bij RVO (tot 01-11-2021 nog gratis, daarna zijn hier kosten aan verbonden).
  • Pups worden gechipt én geregistreerd via een van de aangewezen portalen (voorheen databanken) door een dierenarts of een bij RVO geregistreerde chipper. De fokker doet dus niet meer zelf de eerste registratie van de chips. Hij/zij moet daarna nog wel een geboorteregistratie doen, daarbij worden het chipnummer van de moederhond en de naam- en adresgegevens van de fokker ingevuld en daarmee is de hond dan pas volledig geregistreerd.
  • Honden die uit het buitenland komen moeten door een dierenarts geregistreerd worden bij een van de aangewezen portalen. Iedere importeur moet daarvoor een UBN aanvragen bij RVO. Dit geldt dus ook voor particulieren die zelf een hond uit het buitenland meebrengen!
  • Elke hond die van eigenaar wisselt moet een chip, registratie (met registratiebewijs) en EU-dierenpaspoort hebben.

 

Mocht u nog vragen hebben, kunt u contact opnemen met onze praktijk.

Deel dit bericht