Bloedonderzoek

Door bloedonderzoek te doen bij uw huisdier kunnen wij een beeld krijgen over het functioneren van organen zoals nieren, lever, alvleesklier en het maag-darmstelsel. Ook kunnen wij kijken naar de rode bloedcellen (om bloedarmoede te detecteren), ontstekingscellen en bloedplaatjes.

Waarom bloedonderzoek doen?
Wanneer uw dier ziek is doen we vaak een bloedonderzoek om uit te zoeken waar de lichamelijke klachten vandaan komen.
Bij chronisch zieke dieren die al onder behandeling staan, doen we bloedonderzoek om zo het verloop van de ziekte te monitoren. Aan de hand van de bloeduitslag kan dan, waar nodig, de behandeling bijgesteld worden.

Maar ook bij “gezonde dieren” is het zinvol om een bloedonderzoek te doen. Enerzijds omdat dieren niet altijd laten zien dat ze ziek zijn en er dus verborgen afwijkingen aan het licht kunnen komen. Anderzijds is het handig om te weten wat de normaalwaarden van het dier zijn. De normaalwaarden verschillen namelijk heel erg per individu. Wanneer de normaalwaarden van een dier zijn vastgesteld, is het makkelijker om bij een herhaaldelijk bloedonderzoek afwijkingen te detecteren.

In de maand oktober wordt er extra aandacht besteed aan de senioren. Bij een seniorencheck hoort ook een bloedonderzoek. Meer over de Maand van de Senior leest u hier.

Hoe verloopt een bloedonderzoek?
Bloedafname gaat over het algemeen vrij makkelijk en kan meestal zonder narcose gebeuren. Uw hond/kat dient daarvoor 6 tot 12 uur nuchter (geen eten) gehouden worden.
Uw hond/kat zal door een assistente worden vastgehouden. Er wordt een plek in de hals of op de poot geschoren en ontsmet. Daarna wordt er door een dierenarts of assistente bloed afgenomen. De hoeveelheid hangt af van het onderzoek dat moet gebeuren.
De assistente zal nadat het bloed is afgenomen het bloedvat nog even dicht moeten houden tot het bloeden is gestopt.
De meeste bloedwaarden kunnen met apparatuur op de praktijk onderzocht worden, zodat we snel een uitslag hebben. De dierenarts bespreekt de bloeduitslag met u en zal als dat nodig is een passende behandeling instellen of extra onderzoek, zoals bijvoorbeeld een röntgenfoto of echo, aanraden.

Deel dit bericht