Kat laten wennen aan reismand

Wanneer u met uw kat naar de dierenarts moet, zal de kat in een reismand moeten om vervoerd te worden.
Als katten de reismand niet kennen of deze alleen tevoorschijn wordt gehaald wanneer de kat naar de dierenarts moet, zal de kat niet graag in de reismand willen. Het is daarom handig om uw kat aan een reismand te laten wennen.

Hoe doe je dat?

  • Stap 1: Plaats de reismand, zonder bovenkant, in de kamer en zet wat lekker eten achter in de reismand. Omdat de bovenkant van de reismand ontbreekt, zal de kat zich niet zo snel opgesloten voelen. Herhaal dit een aantal dagen achter elkaar, tot u merkt dat uw kat zich vertrouwd voelt met het eten in de reismand.
  • Stap 2: Plaats de bovenkant op de reismand en zet weer lekker voer achter in de reismand. Strooi eventueel wat brokjes voor en vooraan in de reismand, om uw kat te verleiden in de reismand te stappen. Herhaal dit ook weer een aantal dagen, tot uw kat zonder twijfel in de reismand stapt.
  • Stap 3: Plaats het deurtje terug in de reismand, maar laat deze nog open staan. Let wel op dat het deurtje niet dicht kan vallen wanneer uw kat de reismand inloopt. Dit kan een schrikreactie opwekken. Zorg ook nu weer voor lekker eten achter in de reismand.
  • Stap 4: Probeer voorzichtig het deurtje van de reismand te sluiten, zonder dat uw kat dit erg vindt. Laat het deurtje voor enkele momenten gesloten, terwijl uw kat aan het eten is. Zet daarna het deurtje weer open, zodat uw kat er zelf weer uit kan lopen.
  • Stap 5: Laat de reismand in de kamer staan en strooi er af en toe wat lekkere brokjes in. Zo zal de kat uit nieuwsgierigheid uit zichzelf de reismand ingaan om te kijken of er wat te halen valt.

Door deze stappen te volgen zal uw kat de reismand niet meer als eng beschouwen en wordt de voorbereiding op een bezoek aan de dierenarts een stuk minder stressvol.

Deel dit bericht