Ondanks dat het in de winter kouder is, zijn er wel degelijk vlooien in de winter!
Hoewel vlooien buiten minder goed kunnen overleven, is het in huis met de verwarming aan het perfecte klimaat voor de vlo om te overleven en zich voort te planten.
Wanneer u de eerste tekenen van een vlooienbesmetting bij uw huisdier ziet moet u direct actie ondernemen.
Hoe herkent u een vlooienbesmetting?
U kunt met een vlooienkam de vacht van uw huisdier doorkammen. Wanneer u zwarte korreltjes ziet, kunt u deze op een vochtig keukenpapiertje plaatsen. Wanneer de zwarte korreltjes een rood-bruine kleur afgeven, dan zijn het vlooienpoepjes.
In de meeste gevallen heeft uw huisdier ook last van jeuk. Uw huisdier zal overmatig krabben, schuren of likken. In enkele gevallen kunt u ook een of meerdere vlooien zien lopen of springen.
Wat te doen als uw huisdier vlooien heeft?
Het is van belang om zo snel mogelijk te beginnen met de bestrijding van de vlooien. In eerste instantie moet u natuurlijk uw huisdier zelf behandelen. Dit kan door middel van een tablet, pipet of vlooienband. U kunt een keuze maken op basis van de leeftijd van uw huisdier, de werkingsduur of de manier van toedienen. De assistentes kunnen u adviseren welk middel in uw situatie het meest geschikt is.
Ook is het belangrijk om de omgeving van uw huisdier te behandelen tegen vlooien. Bij een vlooienbesmetting zit namelijk 90% van de vlooien in de omgeving. Zorg er daarom voor dat kleden en kussens gewassen worden en dat er elke dag gestofzuigd wordt. Er is een omgevingsspray die u in huis kunt gebruiken die er voor zorgt dat vlooien dood gaan.
Preventie
Het beste is natuurlijk om een vlooienbesmetting te voorkomen. Dat betekent dat uw huisdier het hele jaar door behandeld moet worden, dus ook in de winter!