Urine opvangen bij uw hond

Wanneer u of de dierenarts een vermoeden heeft dat uw hond plasproblemen heeft, wordt er vaak van u gevraagd of u urine van uw hond kunt opvangen.

Hoe doet u dit?

  • Stap 1: Zoek een schoon bakje of potje. Let goed op dat wanneer deze voorheen is gebruikt om eten in te bewaren, het bakje goed schoon gemaakt is en geen sporen van suikers bevat, dit kan het urineonderzoek beïnvloeden.
    Het is ook mogelijk om een setje voor het opvangen van urine bij ons op te halen. Hierin zit een opvangbakje, handschoenen en bewaarbuisjes met een sticker, waarop u de tijd van opvangen kan noteren.
  • Stap 2: Het makkelijkste is om met 2 mensen de hond uit te laten, één persoon wandelt rustig met de hond aan een korte lijn, de ander houdt een schoon bakje onder de hond wanneer deze plast.
    Probeer wanneer de hond gaat zitten of de poot optilt direct het opvangbakje onder de urinestraal te houden.
  • Stap 3: Wanneer het is gelukt de urine op te vangen kunt u zo snel mogelijk naar de praktijk bellen om aan te geven dat het opvangen is gelukt, de assistente spreekt met u een tijd af dat u de urine kunt langsbrengen. Mocht u al een afspraak hebben ingepland, kunt u de urine meenemen naar de afspraak, mits deze binnen 2 uur plaats zal vinden. Bewaar tot die tijd de urine in de koelkast. Wanneer dit niet gebeurt, kan het zijn dat het urineonderzoek niet volledig betrouwbaar is.

Aan een kleine hoeveelheid urine hebben wij al genoeg. Als het lukt om enkele druppels urine op te vangen, dan kan dit al voldoende zijn.

Hoe ziet een urineonderzoek er eigenlijk uit?
Eenmaal de urine ingeleverd te hebben op de praktijk gaat de assistente de urine onderzoeken. Eerst wordt er gekeken naar de kleur en of de urine troebel of helder is. Daarna wordt er met een klein apparaatje gemeten of de urine ‘geconcentreerd’ of ‘waterig’ is. Er wordt met een teststrip gekeken naar verschillende waardes in de urine zoals o.a.; bloedcellen, glucose, eiwitten en ontstekingscellen. De urine wordt hierna gecentrifugeerd zodat de cellen zich onder in de urine verzamelen, dit wordt opgezogen met een pipet en hierna op een preparaat glaasje bekeken onder de microscoop, hier kan er gekeken worden naar cellen en eventuele kristalvormingen. De uitslag zal worden besproken met de dierenarts en zal er een eventueel behandelplan worden opgezet voor uw hond.

Mocht het niet lukken om zelf de urine op te vangen dan kunt u contact opnemen met de praktijk en zullen we kijken of het haalbaar is om de urine op de praktijk op te vangen.

Deel dit bericht